Mad

Usædvanlig ingrediens kan pifte din gløgg op


En af Danmarks bedste bartendere deler her sin opskrift på gløgg, og den indeholder en vigtig ingrediens.

Hvis du spørger den tredobbelte danmarksmester i klassisk cocktail, Hardeep Singh Rehal, hvordan man laver en ordentlig gløgg, lyder det overraskende svar, at der skal chokolade i.

– Chokolade giver krop og fylde til gløgg, på samme måde som det kan give madretter som eksempelvis chili con carne mere fylde.

– Alt afhængig af hvilken slags du bruger, har chokolade også frugtnoter og garvesyre ligesom rødvin, og derfor fungerer chokolade og rødvin godt sammen – de har samme kvaliteter samtidig med, at chokolade giver krop og fylde, forklarer Hardeep Singh Rehal.

Du finder hans opskrift her, og øverst i artiklen kan du se, hvordan du laver gløggen.

Gløgg er essentielt set en let væske, forklarer han, men gløgg skal være intens, for formålet med den er, at den skal varme dejligt i hele kroppen i den kolde tid.

Og i modsætning til sin tyske fætter glühwein, skal gløgg have en tungere profil, fortæller Hardeep Singh Rehal, med mere alkohol og flere krydderier. Alt, der kan gøre gløggen tynd, skal minimeres.

Mandler er yt – fede nødder er sagen

Som hovedregel skal der smuttede mandler eller mandelsplitter i gløgg.

Men mandler er ikke nok i den opskrift, som Hardeep Singh Rehal har lavet. Her skal der eksperimenteres med flere forskellige fede nødder.

– Hvis du bare bruger smuttede mandler og rosiner, falder gløggen fra hinanden. Den er meget intens, og nødderne man bruger, skal derfor have masser af fedme for at kunne følge med.

Her kan du justere selv

Det er vigtigt, at man ikke udelader nogle af ingredienserne i opskriften, lyder rådet fra Hardeep Singh Rehal.

– Fjerner du ét element fuldstændigt, mister gløggen sin synergi. Hvis du fjerner ting, du ikke er fortrolig med, så kommer vi jo aldrig videre.

– Der er en mening med, at der skal chili og chokolade i, men man kan godt komme lidt mindre i af de forskellige ingredienser, siger han.

Eksempelvis kan man skære lidt ned på lakridsroden, hvis man ved, at man ikke er den store lakridsfan.

Man kan bruge almindelig grøn kardemomme, hvis ikke man har sort kardemomme. Og hvis man ikke er så vild med bitre smagsnoter, skal man ikke lade kryddersnapsen trække i mere end tre dage.

Derudover kan du også bruge andre alkoholmærker, end dem der er angivet i opskriften. De skal bare være tilsvarende i smagen.

Snapsen skal være en lagret slags, da de er mere afrundet og bløde i smagen. Den er der nemlig ikke kun for alkoholens skyld, den er ligeså meget et krydderi som de andre ingredienser i gløggen.

Prøv eksempelvis med en Linie Aquavit eller Aalborg Nordguld Akvavit, lyder tippet fra Hardeep Singh Rehal. 



Kilde