Mad

Supertip: Sådan sikrer du sprød svær på flæskestegen – hver gang


Er du nervøs for, at sværen på flæskestegen ikke bliver knasende sprød juleaften? Så har kok Henrik Jyrk en sikker løsning til dig her.

For at sikre en flæskestegssvær, der nærmest eksploderer, når du vrider lidt i den, skal du forberede stegen dagen før.

Det forklarer Henrik Jyrk, der med sine mange års erfaring som kok, er nået frem til en metode, der virker hver gang. Du kan se en kort video af, hvordan du gør øverst i artiklen.

– Jeg har stegt mange flæskestege, og jeg har prøvet at bruge alle mulige metoder, men i de sidste seks år har jeg bare gjort sådan her, fordi det virker hver gang.

Tricket består i, at man først koldblancherer stegen, det vil sige, at man lægger stegen i koldt, letsaltet vand, koger vandet op, og lader stegen simre i det i nogle minutter.

Derefter lægger man stegen på en tallerken, og stiller den i køleskabet utildækket. På den måde tørrer sværen ind, og det vand, der er tilbage i sværen, fordamper i ovnen, forklarer Henrik Jyrk.

I opskriften skal der krydderurter og et par fed hvidløg i vandet. Det giver smag til stegen, uden at det smager igennem, forklarer Henrik Jyrk.

– Det skal ikke smage af hvidløg, men urterne lægger en bund til smagen af både flæskesteg og bouillonen, siger han.

Bouillonen, det vil sige flæskestegens kogevand, bruger man til at smage sovsen til med, for som Henrik Jyrk forklarer, er rosmarin og timian standardingredienser, når man laver sovs fra bunden.

Man skal dog bruge kogevandet med omtanke, da vandet er meget salt, og man skal derfor smage til med lidt ad gange.

Henrik Jyrk

  • Er uddannet kok, og har i løbet af sin karriere arbejdet på flere Michelin-restauranter i ind- og udland.
  • Ejer og køkkenchef ved restaurant Ibu i København og medejer af restaurant Naes ved Kalundborg.
  • Vinder af Danmarks største kokkekonkurence Sol Over Gudhjem 2016 og 2017.



Kilde