Se listen: Her er varerne, der er blevet billigere – og dyrere – de seneste 17 år


16x9
Danske Bank har regnet på inflationen i Danmark for en række forskellige varekategorier mellem 2001 og 2018. Foto: Bax Lindhardt / Ritzau Scanpix

Danskerne oplever dog prisstigningerne forskelligt, for det afhænger meget af, hvilke behov og forbrugsvaner den enkelte har.

En analyse fra Danske Bank viser, at priserne på en række varer er faldet markant de sidste 17 år.

Det gælder især elektronik, tøj og møbler.

Overordnet er priserne dog steget, og det er især serviceydelserne, der trækker op. Eksempelvis er det blevet dyrere at køre i taxa eller gå på restaurant.

I analysen har Danske Bank set på, hvor meget danskerne kan få for deres penge sammenlignet med, hvad de kunne få i 2001. Altså inflationen i samfundet.

Analysen bekræfter, at danskernes købekraft er steget markant i perioden, hvor inflationen ligger på 31 procent, mens lønningerne i snit er steget med 52 procent.

Kineserne har gjort det billigere

Årsagen til en del af prisfaldene finder man i udflytningen af arbejdspladser fra Vesten til de store fabrikker i Kina og andre steder i Fjernøsten, hvor lønningerne er markant billigere.

– Samtidig har vi haft en kraftig teknologisk udvikling, der har gjort, at alt, hvad der bruger strøm, stort set er faldet i pris, og nogle ting er endda faldet rigtig meget, siger Las Olsen, cheføkonom hos Danske Bank. 

Store forskelle på madvarer

En del fødevarer er også faldet i pris. Foruden faldende produktionsomkostninger er det også blevet billigere at transportere varer, og så spiller skiftende forbrugsmønstre også ind.

Eksempelvis er prisen på bananer stort set ikke steget i pris i perioden, selvom frugtpriserne i gennemsnit er steget 21,5 procent.

– Men det er også der, hvor en butik i Danmark gerne vil vise, hvad den kan. Det første, du ser i alle butikker i Danmark, er en frisk grøntafdeling. Og her vil de gerne vise nogle gode priser. Så i mange år har det kostet to kroner for en banan eller en pære eller et æble. Og det, tror jeg, vil fortsætte, siger Lars Aarup, analysechef hos Coop.

Generelt er priserne på madvarer til gengæld steget en del. Det gælder eksempelvis brød, der er steget med 47,9 procent, fisk og skaldyr, der er steget med 55,4 procent, og smør, margarine og madolier, der er steget med hele 81,4 procent.

I listen nedenfor kan du se, hvor meget en række udvalgte varer og tjenester er steget i pris siden 2001. Tallene skal ses i sammenhæng med, at prisen på alle varer og tjenester under ét er steget med 31 procent i perioden. Nogle varer er blevet dyrere med årene, andre er blevet relativt billigere mens enkelte er blevet billigere i absolutte tal.

Artiklen fortsætter efter listen.

Høje lønninger herhjemme

Prisfaldene knytter sig altså for det meste til de varer, vi importer, mens priserne, på det vi producerer herhjemme, over en bred kam er steget. Det skyldes især prisstigningerne på lønnen, som oftest er langt den største udgift for eksempelvis transportvirksomheder, frisører og andre, der lever af at sælge tjenesteydelser.

Det betyder også, at danskerne oplever prisstigningerne alt efter, hvor i livet de befinder sig, og hvad de bruger deres penge på.

– Det er klart, at hvis man ikke køber biler, elektronik eller noget af det andet, som er faldet meget i pris, så oplever man ikke prisfaldet i samme grad, siger Las Olsen.

I stedet vil disse grupper af danskere i højere grad blive mærket af, at priserne på andre ting er steget, især er oplevelser og det at gå i byen blevet væsentligt dyrere. Ligesom udgifter til ens bolig også er steget.

Inflationen opleves forskelligt

Tidligere har Danmarks Statistik regnet på, hvordan forskellige befolkningsgrupper oplever inflationen i perioden 2006 til 2017.  

Og her ser man, at mens enlige med børn i gennemsnit oplevede prisstigninger på 16,4 procent, var den for pensionister på 21,9 procent.Kilde