Mad

Se det her: Simpelt trick gør dine æbleskiver kuglerunde


De bedste æbleskiver får du, hvis du bager dem selv. Det er på ingen måde besværligt, men der er dog en enkelt ting, man skal huske at gøre. Få tippet her af kok Henrik Jyrk.

Hvis du har prøvet at lave æbleskiver før, så har du måske også prøvet, at de ikke bliver lige så kuglerunde som de frosne og færdiglavede æbleskiver, man køber i supermarkedet.

De falder nærmest lidt sammen og bliver flade.

Men som du kan se i klippet øverst i artiklen, hvor der laves æbleskiver efter Henrik Jyrks opskrift, skal du sørge for at hælde lidt ekstra dej ned til æbleskiverne, når de trilles rundt i æbleskivepanden.

På den måde holder de den kuglerunde form, forklarer han til TV 2.

Brug gær i stedet for bagepulver

I mange opskrifter står der, at man skal bruge bagepulver i æbleskivedejen, men spørger man Henrik Jyrk, skal der gær i dejen, forklarer han.

– Bagepulver får også dejen til at hæve, men bagepulver har ikke nogen smag. Derfor bruger jeg gær, for det giver en rigtig dejlig smag til æbleskiverne, siger han.

I en anden af Henrik Jyrks æbleskiveopskrifter, som du finder herunder, kan man lave en æblekompot, der fyldes i æbleskiverne under bagningen, men de er også rigtig gode uden fyld, lover han.

– Derudover kan man putte lige hvad man har lyst til i æbleskiverne, det kan eksempelvis være jordbærmarmelade, det vil også være rigtig lækkert.

Palmin, svinefedt eller smør?

Æbleskiverne skal steges i ”smør” – og ikke palmin eller svinefedt, som nogle ellers sværger til.

– Jeg synes bare, man skal bruge smør, det giver en bedre smag, og det passer godt til den her opskrift.

Et sidste vigtigt tip er, at man husker at dele æggene i blommer og hvider, for blommerne skal piskes i dejen, og hviderne skal piskes stive og vendes i dejen inden bagningen, for det er der en god grund til.

– Æggehviderne skal piskes helt stive og vendes i til sidst, det gør æbleskiverne meget mere luftige, lyder den simple forklaring fra Henrik Jyrk.

Henrik Jyrk

  • Er uddannet kok, og har i løbet af sin karriere arbejdet på flere Michelin-restauranter i ind- og udland.
  • Ejer og køkkenchef ved restaurant Ibu i København og medejer af restaurant Naes ved Kalundborg.
  • Vinder af Danmarks største kokkekonkurence Sol Over Gudhjem 2016 og 2017.



Kilde