Mad

Så nemt laver du den perfekte sovs til juleaften – særlig én ting må du IKKE glemme


Her får du gode tips og en nem opskrift på lækker julesovs.

Folk glemmer ofte at give sig tid til at smage på sovsen mange gange.

Det fortæller kok Henrik Jyrk, der har lavet en lækker opskrift på julesovs, som du kan se her.

– Man er nødt til at smage på sovsen hele vejen igennem processen, og få justeret den til, så den har en perfekt balance mellem det sure, søde og salte, siger han.

Det er altså ikke nok at lave en opbagt sovs og give den en klat ribsgele til sidst. Hver gang der tilføres noget nyt i sovsen, skal der smages og justeres, så man ved, hvor sovsen bevæger sig hen.

– Det er det, som mange gør galt – de giver sig ikke tid til at smage nok på sovsen, siger Henrik Jyrk.

Bouillonterningen er ikke bandlyst

Når man steger flæske- eller andesteg, får man både fedt og sky i bradepanden som bruges til at give sovsen smag, men det er, ifølge Henrik Jyrk, ikke helt nok.

– Jeg ville bruge en fond eller bouillon for at give sovsen mere dybde, i stedet for at bruge vand, der ikke giver smag, for kan du lave vand med smag, så har du vundet en masse.

– Det er ikke fy-fy at bruge bouillonterning, det er et fint alternativ, hvis du ikke kan skaffe en fond. Det er alt sammen bedre end vand. Så meget sky kommer der heller ikke fra en and, og man kan ikke bruge alt andefedtet, så bliver sovsen for fed, siger Henrik Jyrk.

Du kan sagtens lave en fond selv, men det kan godt blive lidt for omstændigt, og derfor lyder rådet fra Henrik Jyrk, at man rådfører sig med sin slagter.

– Personligt ville jeg lave en fond selv eller købe den hos slagteren, og alternativt kan man bruge en terning, siger han.

I klippet øverst i artiklen kan du se, hvordan du laver en nem andesovs, der smager rigtig dejligt.  

Henrik Jyrk

  • Er uddannet kok, og har i løbet af sin karriere arbejdet på flere Michelin-restauranter i ind- og udland.
  • Ejer og køkkenchef ved restaurant Ibu i København og medejer af restaurant Naes ved Kalundborg.
  • Vinder af Danmarks største kokkekonkurence Sol Over Gudhjem 2016 og 2017.



Kilde